Tuesday, September 21, 2010

Cari dan letak sendiri subtitle untuk movie anda :D

yo. so hari ni ade sikit mood nak buat tutorial. simple aje.

satu petang yang dingin, aku berlari ke blok 404, no bilik 13 di tingkat 5 semata-mata untuk menyedut satu movie baru yang masih hot dari hardisk roomate kawan aku. lalu dengan pantas, aku mencucuh harddisk nye ke dalam lobang kecil laptopku, maka bermulalah proses transaksi data² movie tersebut. dengan pantasnya aku kembali ke tilam empukku bersama² saki baki kuih raya lalu meng-klik movie yang baru aku copy sebentar tadi dengan niat untuk menatap hero pojaan hatiku. hampa. tiada subtitle. ciss.maklumlah, eden owang nogori ajo, tak ghoti bahaso omputeh ni. lalo sambil kecewa, menutup rapat mataku dan krrroooohh zzzZZzzZZZzz

so, macam mane ye nak dowload dan install sendiri subtitle untuk movie kegemaran kita?

Step 1: Download/copy la dulu movie yang korang nak tengok

Step 2: Search dekat internet cth: "transformer subtitle" , selalu nye tqa download dekat SubtitleSource.com, taip name movie yang korang nak then klik download subtitle.

kalau website extension nye .html, word pula .doc, gambar .jpeg .. maka uuntuk subtitle extension nya adalah .srt

Step 3: bile dah download, macam biase boleh lah extract file ---> right klik pada file tersebut-->tekan extract all.. atau cara lebih mudah, extract guna WinRAR :)

Step 4: okay, pergi dekat movie korang tadi. pastikan ade satu file khas untuk movie korang. macam ni
klik gambar di atas utk pengembangan

Step 5: Rename file subtitle yang anda download tadi jadi sama sejibik dengan name movie anda. jangan ada kelainan langsung ok. tajamkan mata =.=

Step 6: ok dah boleh tonton movie anda sambil membaca subtitle :D

1 comment:

zacky ~786~ said...

whoaa..~ thnkss x2..
den caRI sekian lama... hahaa.. :))