Friday, June 19, 2009

benci perkataan 'LEWAT'

bismillah..

situasi pertama

ali:hish! mane adek aku ni,suruh aku hantar pegy tusyen,tapi siap nye lambat mcm sipot!dah nk dekat 10 min aku tunggu,sengal~
minah: sori2,cari buku x jumpe tadi! soriiii..jom kite pegi ..
ali: ko ni minah,abg dah ler xsuke lambat2 ni ..ko nih ..laen kali xnk hantar dah !



situasi ke-2

cikgu: mane amin ni?lambat lagi ke?hish budak tu,klo sehari xdatang lambat mmg x sah!
amin: tok tok tok ..s0ri cikgu!! saya jmpe makcik sy kat tgh jalan tadi,tu terlambat tu !!
cikgu: kamu ni,dah 20 min kamu lambat ke kelas,lain kali kalau kamu lambat lagi,baik terus xpayah datang!


situasi ke-3

bos:panggil enot ke bilik saya!
erma: erk,,b0s,enot xdatang lagi b0s..
bos: ape??dah pukul 11 pon xdatang lagi??

tok tok tok ..
enot:selamat pagi bos,hehe!s0ri sy terlambat,jalan jam td!!sesak b0s,penat sy tekan clutch ..
b0s:kamu ni,cuba lahh berdisiplin sikit,pekerja laen boleh je datang awl,kamu nape x boleh??




okay,berdasarkan situasi2 di ats,mesti pernah terjadi kat kita ..kan?kan?kan? kerja start pukul 9,kita datang pukul 9.15 pon bos dah marah ..kuliah start pukul 8 ..datang pukul 8.05 pon dah kne denda (pernah kena) hehe ..

cuba tanya diri kita sendiri ,,subuh masuk pukul 6.oo am,solat pukul 6.50am ..kite rasa ape2 x??
kalo x terasa apa2 tu sumthing wrong lahh tu ..

DISIPLIN tu penting ,orang yang ada disiplin diri bukan hanya berpengang pada prinsip "jagalah solat lima waktu sehari semalam" ..tp berpegang kpd "jagalah waktu solat kita" ..

tahniah lah kpd hamba2 Allah yang berjaya memelihara ke lima2 solat nye,cuma apa kata kita upgrade sikit,kite try achieve solat di awal waktu pulak ..ape macam?boleh ke bai ..

Dalam surah al-Maun: 4-5 dijelaskan, ``Maka kecelakaanlah bagi mereka yang sembahyang, iaitu orang yang lalai dari sembahyangnya.'

lalai kat sini maksudnya melambat-lambatkan lah..nk ke kite tergolong dalam golongan2 yang CELAKA di sisi Allah,kalau kwn aku ckp aku celaka,ape aku kesah! tapi kalau Allah masukkan kite dlm golongan terkutuk ni,x takot ke??

kadang-kadang aku juga ter-lambat-lambat-kan waktu solat,thats why aku tulis post ni,utk mngingatkan diri sendiri dan orang2 terpilih yg baca post ni ^_^

p/s: dah 3x tuka tajok post ni ;p





2 comments:

nsdahlia said...

sy suke post ini..


sy bagi..
***** <--- gambar bintang

tqa said...

haha,
ak nk 10 bintang~
ngeeh
tamak sungguh ..!

ok.mabruk!anda org2 terpilih bce post ny.
heee~