Friday, June 19, 2009

LAW vs FIQH FATWA

bismillah ..


erm,setahun aku belajar undang2 civil masa tamhidi cukup buat aku jatuh cinta kat subjek ni.xtahu lah disebabkan faktor penggunaan bahasa english nye yang buat aku lebih paham berbanding subjek feqah yang gunakan bahasa arab ..atau faktor2 lain ..

tp ternyata mmg aku tgh angau dengan LAW.

beberapa hari yang lalu,aku terima surat tawaran dari USIM menyatakan aku ditawarkan sarjana muda fiqh dan fatwa ..yang mana subjek2 nye lebih kepada syariah ..

hal ini disebabkan kegagalan aku utk mendapat band 4 dan ke ats masa MUET haritu ..sedih gak ..sedih sbb xdpt sambung ke sarjana muda syariah & undang2 ,,yang mana lebih mnejurus kpd undang2 civil ..~

aku dah retest MUET,inshaAllah bulan 7/8 ni result nye akan keluar,kalau dapat band 4,inshaAllah boleh la tukar ke k0s kesayangan aku tu ..

tapi~
entah kenapa,tibe2 aku terasa nak pula ambil fiqh fatwa ni,xnk tuka ke law[kalau ditakdirkan band 4] ..rasa ni datang tiba-tiba..

mungkin salah satu sebab nya,harini aku baru tahu yang potongan ayat alQuran yang selalu kita dengar,sebut iaitu "al fitnatu asyaddu minal qatl" .."fitnah tu lagi besar dari membunuh" ..aku baru tahu harini bahwasanya "fitnah" di situ bermaksud "syirik" bukanlah saling tuduh-menuduh .. boleh rujuk SINI

alangkah jahilnye ilmu aku,haha! makna ayat alQuran ni kira nya "syirik tu lagi besar dosa nya dari membunuh" ..

hmm,tulah kisah nya,skrg aku pon keliru,tp aku redho je.. cuma harapkan yang terbaek dariNya..
Allah lahh sebaik-baik perancang .. ;p

5 comments:

AsNiza said...

salam..

pada pendapat akak, akak lagi sokong awak ambik sarjana muda fiqh dan fatwa ..insyaAllah dapat lebih mendekatkan diri kepada Allah,lebih mendalami ilmu Allah..

as we all know, byk rumor 'tk best' pasal lawyer civil.. jangan kerana etika kerja, tuntutan kerja, kita abaikan tuntutan agama pula..

apa2pun, itu sekadar pandangan akak, yg tkde basic law/fiqh yg kukuh, eheh, akak student engine..^_^

apa2 pun, pilih yg terbaik yer, jgn lupa istiqarah dan minta restu ibu dan ayah..

moga Allah pimpin hatimu, amin

tqa said...

thanx akk! erm,,
a'ah tuler pasal,,

stakat ni mmg opti0n pon,
mmg kne amek fiqh fatwa,,
tp tulah,
pe2 pon kne tggu Muet,,

...
anyway thnx ye kak,,

nsdahlia said...

salaam~ bcla blog gue. aku ade respons psl ko punye post nih. komen sekali ye..

x besla post kat komen ni. tak puas mate memandang.

tqa said...

haha.dah bce ~ ^_^

tqa said...

and again,
kedua2 dua k0s ade pr0 n c0ns,
hehe~

s0,mne2 p0n sme,
aku jeh ssh wat kputusan,
wahh.
disease apekah ini?
ke-c0nfuse-an melande,, T_T