Thursday, April 22, 2010

22.04.2010 [huk3]

yobseyoo.assalamualaikum,salam imtihan semua.kikiki macam geli je pulak.
hari ini aku mengalami dan melalui hari yang agak dasyat, hari yang penuh penghayatan, pengajaran, pemikiran dan sebagainya. ngueh3 apekah?
hari ni banyak benda baru yang aku belajar.ok mari aku pecahkan ikut point2 yeh.hehe :D


MARAH

Dulu: Mase sekolah dulu,aku memang agak hot tempered sikit,lagi2 bila dah form 5 tu kan, macam besar kepala jugak la.pernah sekali tu, aku (ketua dorm) mengamuk dekat dalam dorm. hak3 sebab marah punya pasal, tumbuk locker.hihihi boleh bayang tak?tu marah tahap gaban dah tu.biasalah muda2, ikut hati,ikut perasaan. tak fikir baik,buruk natijah nya. yelah aku igt dengan marah, orang boleh paham perasaan kita.macam protes la kirenye~

Sekarang: Aku belajar nak kawal perasaan marah, contoh bila gaduh2 dengan kawan or sakit hati kan, before aku marah~ aku lari ke tempat yang boleh buat aku happy. takpun aku cari la sape2 yang boleh buat aku happy.aku bukan lari dari masalah! tapi better kan dari aku marah2, lagi memburukkan keadaan. huhu. sebab kalau marah ni, langsung x best!sekarang aku sedar yang marah,langsung xmembuatkan orang paham kite, tp lagi buat orang benci adela.huhu

KUTUK BELAKANG

Dulu: Hmm,part ni mmg agak sakit hati. Bila tau ade kawan or junior or senior kutuk belakang,panass.hik3 siap panggil buat brain wash lagi.itulah ketidakmatangan aku.bertindak sebelum berfikir.aku set dalam otak yang "haih panas ar kalau nak kutuk2 belakang kan,dah la kawan sendiri, depan macam baik je, tibe2 belakang buruk2 kan aku,cakap macam2" apekah??..

sekarang: hehe.yang ni memang susah orang nak terima, lagi2 kalau dia kawan yang kita percaya,sayang, baik dengan kita.tiba2 kita tahu dia buruk2 kan kita belakang2 kan.huhu. tapi apalah daya kita,mungkin time dia cakap tu,dia sendiri xsedar atau dia tengah marah ke kan. cara terbaik, MEMAAFKAN dan MELUPAKAN. apalah sangat keburukan dia yang tu nak dibandingkan dengan banyak2 kebaikan yang dia buat kat kita kan. contoh dia buat aku happy,dia tolong aku beli makanan, dia belanja aku,dia dengar masalah aku.tiba2 dia kutuk aku.
kebaikan dia ade 4, keburukan ade 1.so kebaikan lah yang menang! yeay. hik3. so let it go~ jangan fikir sangat sebab memang tak dinafikan, SYAITAN ni suke orang gaduh2, dia akan hasut kita.huhu.

SIMPAN

ni lagi satu, lebih kurang la dengan kutuk belakang tadi, kita simpan masalah or ketidakpuashatian. baru2 ni lah, sebab kan aku simpan rasa xpuas hati,tersinggung and so on tu, menyebabkan ia jadi satu beban yang amat tau. kadang-kadang kita simpan dengan niat nak lupakan or xnak pikir sangat walhal benda tu selalu je kita pikirkan. bila kumpul2, tunggu masa je nak meletus. aku buat pemerhatian, kalau gaduh simpan2 dengan gaduh disebabkan berterus terang (contoh ckp xsuke then menyebabkan pergaduhan), gaduh terus terang lagi cepat baik. so kalau aku xpuas hati, better cakap terus daripada korang bersangka buruk then kutuk2 belakang. hihihi

HUBUNGAN MANUSIA SESAMA MANUSIA.

ni soal hati dan perasaan. tak dapat dinafikan yang kita kadang-kadang penat jaga hati orang,hati sendiri siapa nak jaga. tapi bukan ke ALLAH suruh kita jaga hubungan dengan tuhan, hubungan dengan ibu bapa and hubungan sesama manusia? (dakwah ;p) jadi, ape lah salahnya kalau hati kita terluka demi menjaga hati manusia2 lain. apelah sangat sakit hati kita tu kalau nak dibandingkan dengan ganjaran yang ALLAH akan bagi kepada orang2 yang pandai menjaga hati sahabat2 dia. kan? kan? kan? memang lah nampak senang bile cakap, tapi aku boleh cuba amalkan, kenapa korang xboleh? chayyokk~

PERKAHWINAN

eyh?tiba2~ tahla, kadang2 aku terfikir yang mungkin Allah beri semua dugaan ni supaya aku bersedia ke arah itu.eyh?? eheh3 betullah. cube bayangkan kalau aku ni macam aku yang dulu, bengang sikit je nak melenting, nak marah2, masam2 muka, sian pulak kat suami aku nanti. takkan nak selesaikan masalah je, cerai! eishh apekah? kadang2 aku terfikir yang bersahabat ni macam berkahwin, kena pandai pujuk, jaga hati, tolak ansur. berlatih menjadi bakal isteri dan ibu yang baik dengan bersahabat dengan baik! weehoo~

NOBODY PERFECT

Yang ni selalu kita dengar tp pernah fikir dalam2 tak pasal ungkapan ni, "nobody perfect" ni macam mengajar kita untuk menerima kekurangan kawan kita. yelah certain kawan kite jenis yang suka marah2, suka gossip2, suka menyendiri, tak suka dikenali ramai orang.macam2 perangai dan xsemua tu sama dengan kita. so,kena terima lah kekurangan mereka dengan redho. Macam message yang ZARINA penah bagi dekat aku, kalau kita suka kawan dengan dia sebab kelebihan dia,so jadi kalau hilang kelebihan dia tu,akan hilang la sayang kita kat dia.so xnak la macam tu.kawan dengan ikhlas! kalau best friend kita jenis yang kuat melenting, redho jela,sebab kita sayang dia :)

SAYANG KAWAN

sayangilah kawan, sahabat anda sebab dengan sayang lah, kita akan lebih cepat memaafkan dan melupakan kesalahan dia.

SABAR

sabar ni macam gabungan sifat2 kat atas tadi lah. kita bersabar dengan memaafkan dan melupakan kesalahan dia, sabar dari marah2, bengang2.

CONCLUSION: semoge aku boleh istiqamah dalam menjalani kehidupan baru,tubuh baru,mind set baru. and jangan la cepat mengeluh dengan kehidupan ni, belajar dari kesilapan dan sentiasa fikir ganjaran yang ALLAH akan berikan.mungkin ade sesetengah point aku, orang xboleh terima tp xpelah,semoge Allah berikan jalan untuk melihat hikmah disebalik aturanNya.peace ^_^



psst: post ni xde niat untuk ape2 yer, aku hanya nak kongsikan betapa bersyukur nya aku, ALLAH bantu dalam menghadapi kesedihan dan kesusahan.

Lastly, aku ingin tujukan lagu ni buat kawan2 ku.. aku sayang korg! muah muah. haha

Penyanyi: Aliff Aziz
Tajuk Lirik Lagu: Bukan Niatku

Sering kali ku terfikirkn mu
Dikaulah pada malam syahdu
Tertanya apakah salahku
Hingga jadi begini

Namamu berbisik di telinga
Wajahmu bermain dimata
Terhimbas kembali sejarah kita
Air berlinang dari mata


Sungguh bukan niat untuk menyakitimu
Percayalah kasih
Apa gunanya aku merayu
Jika engkau dah tak sudi


Maafkan aku kerna ku bersalah
Ku ingin kita kembali bersama
Tak rela aku berpisah denganmu
Kerna itu bukan niatku


3 comments:

nusana nosa said...

perghhhh~~
xbleh bla...
terBAIK aq skjp..
hu3~
thanx sis..
aq syg ko gk..
ha3~

tqa said...

sis?
almak! terase tua plak ak.
hehe

nusana nosa said...

hohoho~
ko mmg tua pon drp aq!
ha3~
ngaku je la sis..
peace~~