Monday, September 13, 2010

10 steps untuk ubah Font Title Post anda :)

yo. ok straight forward je, since beberapa member blogger tqa mintak ajar cara tukar Font title post, so dengan masa yang berlambak free ni, tqa tulis la :D

Agak banyak step tapi cool aje okay? jangan tercungap cungap bace entry ni. Ready?


Photobucket Step 1
Haruslah mendownload file² berikut, download tau

1. Blogger-sifr *kalau guna template baru blogger, bole try download yang ni Blogger-sifr
2. sifr.js
3. index
4. sifr.css



Photobucket Step 2

Download pula ape² jenis font yang korang suke, pastikan buat pemilihan yang tepat takut nanti tak lawa untuk dijadikan title post :D (tapi nnt boleh tukar)
boleh download dekat Dafont.com.

bile dah download, sile extract kan File Font tersebut (cth guna WinRAR). nampak tak 1 file yang ber-extention .ttf contoh nya Spongefont.ttf (ni yang tqa download), okay hold on.


Photobucket Step 3

Pergi ke Link ini, ikuti langkah² berikut :

Upload Font yang korang download tadi (.ttf)



sila download ye, kalau anda perasan format font tadi bertukar dari .ttf kepada .swf

Photobucket Step 4

sila Register kat Webs.com, ha tula kan tqa dah cakap, banyak step kena follow, sile tabah ye

Then pegi kat File Manager

Photobucket Step 5

Klik Single File Uploader, UPLOAD kelima-lima file yang anda download tadi

1. Blogger-sifr
2. sifr.js
3. index
4. sifr.css
5. Font.swf <--- yang ni korang download time kat step 3 tadi


Photobucket Step 6

tekan kat file berformat .swf dan dia akan keluar tulisan yang kita pilih tadi then sile copy link di address bar ~ contoh "http://tiqaa.webs.com/spongefont.swf"




Photobucket Step 7 \(=.=)/

Back ke tempat tadi, cari pulak yang ni dan KLik situ

Tekan pencil edit tu

Photobucket Step 8

cari kod ini

var kevinandamanda = {
src: 'http://username.webs.com/fontname.swf'
};
sIFR.activate(kevinandamanda);


Di second line anda akan jumpa ini kan?

src: 'http://username.webs.com/fontname.swf'


Delete yang berwarne biru itu gantikan dengan link yang tqa suruh kamu copy dekat step 5 tadi :)

AWAS! jangan delete tanda ni "..."

bila dah habis edit semua tu, click save button (gambar disket)


Photobucket Step 9

Okay sekarang pergi kat Blogger> Dashboard> Edit HTML> tick Expand

cari </head> , copy dan paste code ini di atas nya

<link href='http://username.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
<script src='http://username.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
<script src='http://username.webs.com/blogger-sifr.js' type='text/javascript'/>


Sila tukar username itu kepada username yang anda gunakan semasa register webs.com :D


Photobucket Final Step

Preview dulu, baru save. Tulisan tu akan bertukar lambat sikit :)

Anda boleh menukar nukar jenis font tadi, just tukar dekat webs.com automatik font kat blog anda pon akan tertukar. Saiz, posisi font pon bole ditukar :)Selamat mencuba, sebarang soalan/kebluran boleh la tinggalkan komen


Chow!





28 comments:

NuSaNa NoSa 91 said...

aigooo~ pening haku tengok semua steps ni.. mls plak nk wat.. terus putus asa.. ha3~ =.='

tqa.awesome said...

mmg pon, banyak. fenat aku buat tau, inipon aku da make it simple dah. hehe

Bazilah Hashim said...

tqa! omg u memang AWESOME! haha, sebenarnya dah try buat benda ni ikut step by step tapi tak jadi kenapa tah, lepas tu terus give up huhu. lepas ni buleh try lagi and i'll let u know.thanks a bunch dear!

tqa.awesome said...

welcome :)
semoge berjaya ok.

tqa da update kat step 1, bole try yang tu plak :p

kata kila said...

sayang, kila buat care lain pulak.adehh.ekeek

tqa.awesome said...

hehe.
ade care lain ae
:)

yaya said...

xboleh download r tulisan tue..kenapa ek? huhuhu kew kena convert dulu dr zip kew pape ek? boleh tolong ajar cm ner? weeee~

*cimOt* said...

da myk kali try upload font tu kt sifr..xmo pon..cne ni..nak xtract plak xtaw..

tqa.awesome said...

ooh ape2 pon kena extract dulu baru bole upload font tu :)

right klik pada file font tu, tekan extract all :)

wanyy said...

alaa , tolong bwat leh .?
reply d email saya k , wany.pmr10@yahoo.com

tqa.awesome said...

@wanyy
okay nnt tqa email
;D

farzana :) said...

kak , ogy da buat semua da .
Knp tk jdik ea ? :/

tqa.awesome said...

@farzana :)
tak jadi macam mane tu ogy? kadang2 ade salah sikit, tros xjadi. so kne follow step btol2. cbe cek balik mane tau tersalah pandang ke. ramai first try xjadi. cbe lagi ok :)

kalo prob gak, maybe ur template kot. sbb tqa gne template biase je. :D

ooo cik eykin. said...

thx... ily lahhh!

mia said...

dear..da try, but xkuar pon..stuck kt step 9.
cari xjumpe pon..just jumpe head tanpa tanda / je..then paste code tu kat atas dia, tukar username..xjadi..huhu..cmne ek?plz help ni..seyesly nk tukar ni..

tqa.awesome said...

@ooo cik eykin.
ily too :p
hehe

LuLu said...

geramnye. nape x jadi? dah follow step betol2 dah. hmm

tqa.awesome said...

@LuLu
dun give up >_<

Diyanarghhh said...

kakak,thanx banyak-banyak

semua benda download tu free kan.haha

tqa.awesome said...

@Diyanarghhh
yup2. freee :)

Diyanarghhh said...

kak tqa

thanx banyak2..

jadi lah.haha

tqa.awesome said...

@Diyanarghhh
nice :)

AmirahZin said...

kenapa sampai step 5 , nk download . dia asyik error je =.=' jgn la hilang mood buat benda nih ..

inilahidupsaia said...

thanks ! da jadii . sukenye . tp mcm mne nk tuka colour font tu eh ? sbb die jd hitam je . n size die pun mcm mne nk tuka ?

LINA JALIL said...

tak jadi..sgt sedih..huhuhu..
masa preview x kuar pape

ιℓααα ♥ said...

Ehhe awak ! ;) kite nk tnye laah..mcmmana nak tuka yg .ttf file tu eh ? nanti awak balas kat blog shoutmix sye yee ;) . kalu boleh cepat sikit eh ;) . Thanks ! <3

fyna said...

hehehehe...nk try gak la....






jom singgah n follow2 belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/

Alvel Maa said...

hye , sya dh follow all steps , tp font nya tak mnjadi pulak. camni ow? di mnakh silap sya nih ?
HELP MEEE !!!!!!!!!! ehehe