Friday, September 17, 2010

kegunaan youtube yang sebenar

kenal youtube? anak pakcik sebelah rumah tqa.haha. okey tipu gila, erm ramai manusia guna youtube untuk dengar lagu berejam rejam, layan MV, tengok cerita kan?
ye memang betol lah tu, tak salah pon. tapi cube tukar sikit cara kita manfaatkan youtube tu. hehe. macam mane? cuba korang asah bakat/kemahiran baru dengan video² kat situ.

contohnya,

1. Belajar berenang :)

tqa belajar berenang renang gune video dari youtube je, belajar² jugak praktikal still kena buat. kalau tak, sia² aje lah weh ibarat memakai sport shoes tanpa bersukan atau umpama memiliki lesen memandu tanpa memandu kereta. ok stop.

sekarang cuba bukak buku kira², kalau anda amek kelas berenang confirm mahal gila, paling murah dalam RM100 sebulan kot !*kacing*. itupon kena tayang body kat coach yang entah sape tah.oh noo *0* .kalau anda belajar di youtube, FREE beb duit RM100 boleh buat belanje tqa

2. Mari belajar menjahit baju/buat baju.

ha yang ni best juga. entah macam mane haritu rase geram sampai nak gigit orang je bile cari punya cari vest yang best untuk dibeli. satu hapak pon takde. so tetibe fikir kenapelah aku solehah sangat tak pergi amek kelas menjahit dulu². pigidahh ! nekad jugak nak buat vest sendiri, pergila search kat youtube :D

3. Makan gune chopstick

haha. sila jangan gelakkan ku. yeah. hapetah mood tqa kali ni nak belajar makan gune chopstick pula. gatai tangan betol lah ko ni. takkan la tqa nak pergi tanye apek cina macam mane mau makan itu nasi guna chostick. ish takmau² .jadi seperti biase, youtube lah jawapan nya kah kah kah. sekarang dah terror boleh la pindah korea, kawen lelaki korea yang hot pergh sudah lah.

4. Belajar main alat muzik

haa yang ni kena ade azam idola kecil yang tinggi, kalau tak, tak menjadi pon. tapi tqa suggest anda belajar piano jelah, kalau gitar boleh gak tapi payah la. boleh aje kalau dah nekad. yang penting kena ade alat muzik tersebut la beb. macam mane ko nak belajar gitar kalau gitar pon takde. so tak bollleh.

5. Photoshop

lepas SPM dulu² tqa banyak habis mase belajar photoshop dekat youtube lah. senang sebab dalam bentuk video kan. senang nak paham dan ikot. alhamdulillah ilmu tu sangat berguna sampai sekarang :)

6. Belajar masak

yang ni tak pernah try sebab tqa belajar masak dekat dapor umah.bhahaha. yang ni elok sangat la untuk bakal² isteri yang tak gheti masak.

okay bai~

16 comments:

Stupidot :) said...

hahaha! setuju sangat dengan semua pendapat tqa tu. :D

kata kila said...

kila selalu blajar photoshop.eekekeke

ubi said...

haaha..youtube ni kiranya cekgu dari alam maya lh kononye..hihi

tqa.awesome said...

stupidot: hehe tqa kongsi aje :)

tqa.awesome said...

kila : yeahh pasni leh blaja flash mx pulak :)

tqa.awesome said...

ubi: boleh jugak la kikiki

sweet-ladybird said...

belajar masak dan photoshop tu akak pernah buat :)..

apik pehe said...

hehehe..semua bleh cari kt youtube..cm google tapi google jenis video..hehe

AesyaZealous said...

xde kolam renang kt rumah cmne nk blaja berenang? hahah

tqa.awesome said...

aesya, beli kolam renang mudah alih tu, alaaa ade jual kat giant tu :p
kua3

diana said...

belajar makap pun boleh..
hehe..
dulu2 la
mase baru2 nak mekap2..

tqa.awesome said...

wahhh bagos2, tqa xtau plak bleh bljar make up kat youtube :D

amira said...

huhu.. kreatif jugak cadangan tu.. bagus2..

tqa.awesome said...

:D

shameel Iskandar said...

Saya setuju 100% dgn cadangan ni. Sy juga bljr kenadalikan dslr nikon d90 melalui youtube.

tqa.awesome said...

great :D